Over schoolkeuze

De keuze voor een basis- of middelbare school is misschien wel één van de belangrijkste keuzes in het leven van een kind. De keuze van een school is een lastige keuze en de keuze is groot. Als je verder kijkt dan de school om de hoek, dan zal je merken dat er veel verschillen zijn. Wij denken dat afstand, denominatie (Christelijk, openbaar, katholiek e.d.) of niveau bij vo-scholen (vmbo, havo, vwo) een minder grote rol zou moeten spelen bij de schoolkeuze. Soms is het zelfs verstandig om voor een school te kiezen die verder weg ligt omdat de sfeer, het onderwijsconcept en het onderwijsaanbod beter aansluiten bij jouw of jullie wensen.

reel2

Een aantal ouders heeft daarom in 2010 het initiatief genomen om media te ontwikkelen die ouders en hun kinderen helpen op een onafhankelijke wijze een schoolkeuze te maken. De belangrijkste redenen waren dat wij vonden dat de "officiële" bronnen vaak op verschillende plekken te vinden waren, in een taal die wij zelf niet goed begrepen en in veel gevallen door gemeenten en/of groepen van scholen werden gemaakt en beheerd. Dat laatste leidt er toe dat sommige scholen, die niet bij zo'n groep horen of net buiten de gemeente vallen, niet aan bod kwamen. Bovendien misten wij in veel boekjes of op internetsites onderwerpen die wij wel belangrijk vonden.

Omdat wij onze inzet professioneel wilden organiseren hebben wij een uitgeverij opgezet. In deze uitgeverij werken een groot aantal ouders samen. Sommige werken als redacteur of webmaster, anderen onderhouden de contacten met de scholen of regelen de distributie. En we doen ons werk vanuit de ambitie om een compleet en onafhankelijk beeld te geven van het onderwijsaanbod.

Het resultaat van ons werk is een jaarlijkse VO Gids met 64 regionale edities en een website. De VO Gids helpt bij de keuze van een middelbare school. Tevens ontwikkelen wij in samenwerking met de basisscholen en hun besturen de lokale PO Wijzer. De PO Wijzer helpt ouders bij de keuze van een basisschool.

Wij leren elk jaar hoe we onze uitgaven nog beter kunnen maken. Vooral van ouders en hun kinderen die al een keuze hebben gemaakt of nog moeten maken. Maar ook van de leerkrachten. Stuur ons daarom een mailtje als je opmerkingen of suggesties hebt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dat stellen wij en uiteindelijk onze lezers zeer op prijs.