Blog

Vooroordelen over het vmbo en het mbo

Zo’n 180.000 leerlingen uit groep acht hebben het definitieve advies voor de middelbare school ontvangen. Ongeveer de helft van deze leerlingen krijgt een vmbo-advies. Hardnekkige vooroordelen over het vmbo maken dat jongeren (en ouders) niet altijd trots kunnen zijn op hun school en opleiding.

Van de vmbo’ers met een vmbo-diploma gaat 80-85 procent naar het mbo en volgen daar meestal een opleiding op niveau 4. Dat diploma biedt nu al de beste baankansen met mooie salarissen en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. In bijvoorbeeld de richtingen zorg, de woningbouw of de energietransitie is veel vraag naar mbo’ers.

Om meer aandacht te geven aan de beroepen waar vmbo’ers en mbo ‘ers onmisbaar zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow vanaf Skills the Finals. Op dat evenement strijden honderden jongeren van vmbo & mbo tegen elkaar om de beste binnen hun beroep te worden. Je kunt de (v)mbo-show van NOS Stories hier terugkijken.

Het MBO Kompas helpt vmbo-leerlingen om de juiste studie- en beroepskeuze te maken. Laat je inspireren door de richtingen en opleidingen die je kunt vinden in de StudieWijzer: bijvoorbeeld de richting Zorg en welzijn. Via deze link kun je in het MBO Kompas inspirerende verhalen vinden van studenten en oud-studenten, die in de zorg werken.

Met het studiekeuzeplatform MBO Kompas hebben leerlingen alles om de juiste richting en opleiding in het mbo te vinden.

#ocgroep #mbokompas #mbo #studiekeuze #studiewijzer #beroepskeuze #lesmethode #studierichting #vakmensen #studiekeuzeadviseur #decaan #mbo #studeren #middelbaarberoepsonderwijs #zorgenwelzijn #skillsthefinals

Meer blogs