Blog

Instroom mbo-studenten verpleegkunde afgenomen

De instroom van nieuwe mbo-studenten verpleegkunde is in het studiejaar 2023/’24 met 20 procent afgenomen vergeleken met twee jaar eerder. De instroom van mbo-studenten verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) nam zelfs met een derde af. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn over opleidingen in zorg en welzijn.

Aan het begin van het studiejaar 2023/’24 startten zo’n 9 duizend mensen de opleiding tot mbo-verpleegkundige. Twee jaar daarvoor waren dit er nog 11 duizend. Ook bij de mbo-opleiding verzorgende IG nam het aantal nieuwe studenten af; in schooljaar 2023/’24 waren er bijna 7 duizend nieuwe studenten, tegen 10 duizend twee jaar eerder.

De baankansen voor een verpleegkundige zijn al jaren goed tot zeer goed. Er is al een lange tijd een tekort aan personeel in de gezondheidszorg. Voor een verpleegkundige zijn er ook nog eens veel doorgroeimogelijkheden. Ontdek in het MBO Kompas de verschillende richtingen die mogelijk zijn in de sector zorg en welzijn.

Meer blogs