Blog

Steeds meer havisten kiezen voor het mbo

De groep havisten die kiest voor een mbo-opleiding wordt steeds groter blijkt uit cijfers van DUO en de Inspectie van het Onderwijs. In 2023 gingen 8080 leerlingen van havo naar mbo, 2020 waren dit er nog ‘slechts’ 3545.

ROC Midden Nederland ziet dat de instroom van havisten met 25 procent is toegenomen. Daarom zijn ze een programma voor deze groep gestart.  ‘Vaak is mbo niet bekend bij deze doelgroep. Nu gaan ze tien weken lang twee dagen in de week naar het mbo. Aan de pilot deden achttien havo-leerlingen mee en zeventien hiervan zijn op het mbo begonnen.’

Bij mboRijnland zien ze die toename (nog) niet. Of ze het een goede ontwikkeling vindt dat ook havo-leerlingen vaker voor mbo kiezen? ‘Iedereen is bij ons welkom. Of dit nu vmbo’ers, havisten of vwo’ers zijn of werkenden die zich willen bij-, om- of herscholen. De arbeidsmarkt staat te springen om vakbekwame mensen’, aldus de woordvoerder.

Het MBO Kompas helpt ook havo-leerlingen om de juiste studie- en beroepskeuze te maken. Laat je inspireren door de richtingen en opleidingen die je kunt vinden in de StudieWijzer, bijvoorbeeld de richting Transport, Scheepvaart en Logistiek. Hier kun je in het MBO Kompas inspirerende verhalen vinden van studenten en oud-studenten, die in deze branche werken.

Met het studiekeuzeplatform MBO Kompas kunnen leerlingen de opleiding en richting vinden die bij ze past.

Meer blogs