Blog

Pilot oriëntatieprogramma’s start komend studiejaar

Vanaf komend studiejaar mogen mbo’s een oriëntatiejaar aanbieden voor studenten die nog geen opleiding kunnen kiezen. In een pilot van vier jaar onderzoekt het ministerie de effectiviteit van oriëntatieprogramma’s. Het ministerie hoopt dat oriëntatieprogramma’s jongeren helpen een goede studiekeuze te maken. Dit zou moeten gaan leiden tot minder studie-uitval en minder wisselen van opleidingen.

Mbo’s kunnen ervoor kiezen studenten in te schrijven in een breed opleidingsdomein. Als studenten nog geen enkel idee hebben van de richting die zij willen gaan kiezen, kan dit ook een willekeurig domein zijn. Het oriëntatieprogramma staat open voor alle studenten die toelatingsrecht hebben tot niveau 2, 3 of 4. Ook jongeren die een overgangsbewijs hebben naar 4 havo of 4 vwo kunnen voor het oriëntatiejaar kiezen. De mbo’s mogen grotendeels zelf bepalen hoe zij het oriëntatiejaar invullen.  Het mbo biedt een wereld aan mogelijkheden. Het MBO Kompas heeft daarom, in samenwerking met decanen, een stappenplan ontwikkeld waarmee je door het mbo wordt geleid.

In de StudieWijzer kun je zoeken op richting of beroep om vervolgens de studie te vinden die bij je past.

Met het studiekeuzeplatform MBO Kompas kiest een leerling bewust en goed gemotiveerd voor een passende opleiding en dat voorkomt uitval.

Meer blogs