Blog

Decaan Harro Selier: ‘Het MBO Kompas is een belangrijk onderdeel van ons LOB-traject’

Het MBO Kompas is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor studie- en beroepskeuze. Bijna 500 decanen en 86.000 vmbo-leerlingen gaan dit jaar aan de slag met het MBO Kompas. Zo ook Harro Selier, decaan Kalsbeek College.

Het MBO Kompas is een belangrijk onderdeel van het LOB-traject op scholen. Waarom is dit volgens jou zo?

‘Het MBO Kompas geeft, samen met de lesmethode, een goed en helder overzicht over de studie- en opleidingsmogelijkheden in de regio. Er staan handige, praktische tips en aandachtspunten in de gids voor zowel leerlingen als ouders. Dit maakt het een waardevolle bron van informatie die helpt bij het maken van een doordachte keuze.’

Hoe integreer je het MBO Kompas in het begeleidingsproces van leerlingen?

‘We gebruiken het MBO Kompas actief om leerlingen én ouders te ondersteunen bij de keuze voor een vervolgopleiding. Het MBO Kompas wordt bij ons, na gebruik in de klas, aan de ouders/verzorgers uitgereikt tijdens een informatie- of ouderavond. Daarnaast helpt het mijzelf ook om goed geïnformeerd te zijn over de mbo-wereld, zodat ik leerlingen optimaal kan begeleiden.’

Wat raad je leerlingen aan om in gedachten te houden bij het kiezen van een mbo-opleiding?

‘Het is essentieel dat leerlingen een opleiding kiezen die aansluit bij hun persoonlijke interesses en passies. Daarnaast spelen praktische overwegingen zoals stageaanbod, carrièreperspectieven en kosten ook een rol. Door zelf goed onderzoek te doen kunnen leerlingen een weloverwogen keuze maken die bij hen past.’

Niet alleen Harro is enthousiast over het MBO Kompas. Lees hier meer enthousiaste reacties van decanen.

Meer blogs