Blog

Jongere kiest studie niet om baankans

Scholieren baseren hun studiekeuze niet aantoonbaar op de baankansen en startsalarissen van een opleiding. Dat blijkt uit CPB-onderzoek dat onlangs is gepubliceerd, waarin voor verschillende onderwijsniveaus en studierichtingen de arbeidsmarktperspectieven naast studie-inschrijvingen worden gelegd. Het aantal inschrijvingen hangt niet samen met het arbeidsmarktperspectief. Hierdoor bestaat het risico dat arbeidstekorten in bepaalde sectoren blijven voortbestaan.

Uit eerder onderzoek bleek dat betere informatievoorziening aan scholieren kan helpen om de studiekeuze bij te sturen. Wanneer (toekomstige) mbo-studenten expliciete informatie krijgen over de arbeidsmarkt, lijkt dat de studiekeuze te kunnen beïnvloeden.

Het MBO Kompas helpt leerlingen om de juiste studie- en beroepskeuze te maken. Het MBO Kompas bevat een handig stappenplan, interviews met (oud-)studenten en een checklist voor het bezoeken van de open dagen. De StudieWijzer geeft een overzicht van alle mbo’s in Nederland met hun opleidingsaanbod. Via deze link kun je in het MBO Kompas inspirerende verhalen vinden van studenten en oud-studenten.

Met het studiekeuzeplatform MBO Kompas hebben leerlingen alles om de juiste mbo-opleiding te vinden.

Meer blogs