Blog

Geen termen meer als ‘hoog’ of ‘laag’ opgeleid

‘Richt het vervolgonderwijs in als ‘waaier’, waarin verschillende opleidingen gelijkwaardig naast elkaar liggen. Zo kun je als student makkelijker de juiste plek vinden. Of dat nu op het mbo, hogeschool of de universiteit is,’ roept @Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op in een open brief aan de Tweede Kamer en aan alle toekomstige studenten van Nederland. De minister wil af van  hiërarchische aanduidingen zoals ‘hoog of ‘laag’ opgeleid in het dagelijks taalgebruik over het vervolgonderwijs. ‘Dergelijke woorden houden ongelijkheid in stand en staan de ontwikkeling van talent in de weg. Aanpassen van het taalgebruik is een volgende stap naar de gelijke waardering van alle vormen van vervolgonderwijs en de herwaardering van het beroepsonderwijs,’ aldus de minister die iedereen oproept om mee te doen. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/03/27/aanpassen-taalgebruik-voor-gelijke-waardering-van-studenten

In het MBO Kompas kunnen leerlingen aan de hand van een stappenplan het mbo ontdekken en kijken welke opleiding past bij hun dromen. Weet je nog niet wat je wilt? Laat je inspireren door de verschillende studies, richtingen en banen. Op het mbo kun je alle kanten op! https://www.mbokompas.nl/studiekeuze/stappenplan/?utm_source=linkedin&utm_medium=post&utm_campaign=Campagne&utm_content=Stappenplan

Meer blogs

Verwarring uitslagen doorstroomtoets

De resultaten van de doorstroomtoets voor groep 8-leerlingen leiden tot verwarring op scholen. Ze wijken dusdanig af van de voorlopige schooladviezen van leerlingen, dat schoolleiders betwijfelen of de nieuwe toetsmethode betrouwbaar is en de kansengelijkheid onder leerlingen daadwerkelijk vergroot, blijkt uit een artikel uit de Volkskrant https://www.volkskrant.nl/binnenland/onrust-op-basisscholen-over-uitkomsten-nieuwe-doorstroomtoets-dit-klopt-gewoon-niet~b2bebdb4/. De PO-Raad, de belangenorganisatie van basisscholen, is op […]